خودرو مثل املاک و زمین جز دارایی های افراد قرار می گیرد. از این رو افراد می توانند آن را همچون سایر اموال با انجام معاملات به یکدیگر انتقال دهند.
اکثر مردم از نحوه و مراحل انتقال سند خودرو آگاهی نداشته و آن را به درستی انجام نمی دهند که این موضوع برای آنها تبعات سنگینی خواهد داشت، در این مطلب مراحل انتقال خودرو را برای شما شرح می دهیم.
تنظیم مبایعه نامه
رجوع به مرکز تعویض پلاک
رجوع به دفتر اسناد رسمی
زمانی که دو نفر تصمیم به انجام معامله می گیرند قراردادی را به صورت دستی تنظیم می کنند که در آن مشخصات طرفین، مشخصات مورد معامله و اصول و توافقات طرفین به صورت کامل نوشته شده و به امضا هر دو طرف می رسد.
در معامله مربوط به خودرو شما باید مشخصات خودرو مثل مدل، رنگ، تک سوخت یا دوسوز بودن، وسایل موجود خودرو و . را به صورت کامل ذکر کنید. سپس خریدار و فروشنده باید در مورد مسائلی مثل قیمت خودرو، نحوه و پرداخت آن توسط خریدار، زمان تحویل خودرو، تعویض پلاک و تنظیم سند و حتی در مورد پرداخت عوارض شهرداری و مالیات نیز توافق کرده و همه توافقات را ضمن قرارداد ذکر کنند.
پس از تنظیم قرارداد فروشنده با خریدار باید به مرکز تعویض پلاک رجوع کنند تا پلاک قبلی فک و پلاک جدید برای خریدار نصب شود.
مدارک لازم برای انجام تعویض پلاک عبارت هستند از مدارک شناسایی خریدار و فروشنده، برگه سبز خودرو، بنچاق قطعی به نام فروشنده و برگه کمپانی، معاینه فنی و همچنین خریدار باید مدارکی را به همراه داشته باشد تا آدرس او تایید شود این مدارک عبارت هستند از قبض برق یا تلفن، سند یا اجاره نامه به همراه کد رهگیری.
گاهی فروشنده یا خریدار یا هر دو آنها نمی توانند برای تعویض پلاک به مرکز تعویض پلاک مراجعه کنند، لذا آنها می توانند به دفتر اسناد رسمی مراجعه کرده و وکالتنامه ای برای انجام تعویض پلاک تنظیم کنند.
بنابراین فروشنده می تواند در دفتر اسناد رسمی حاضر شده و وکالتی با موضوع تعویض پلاک به خریدار یا شخص ثالث دهد، در این صورت به حضور فروشنده برای تعویض پلاک نیازی نبوده اما او باید برای تنظیم سند رسمی یکبار دیگر به دفتر اسناد رسمی مراجعه کند.
همچنین فروشنده می تواند به جای وکالت در تعویض پلاک، وکالت در فروش تنظیم کند، در این صورت خریدار یا شخص ثالث به عنوان وکیل فروشنده علاوه بر انجام تعویض پلاک از طرف او می توانند در دفتر اسناد رسمی نیز از طرف او سند انتقال خودرو را امضا کنند.
توصیه ما به فروشندگان این است که در صورت تنظیم وکالتنامه حتما برای آن مدت ذکر کنید تا خریدار فورا نسبت به تعویض پلاک اقدام کرده و همچنین از سو استفاده های احتمالی جلوگیری شود.
گاها برخی از مردم داشتن برگ سبز را کافی دانسته و برای تنظیم سند خودرو به دفتر اسناد رسمی مراجعه نمی کنند که این موضوع مشکلت فراوانی را برای آنها در آینده به وجود خواهد آورد. بهتر است پس از تعویض پلاک فورا نسبت به تنظیم سند رسمی خودرو در دفتر اسناد رسمی اقدام کنید.
برگ سبز جدید و تاییدیه نقل و انتقال خودرو (صادره در مراکز تعویض پلاک)
بنچاق قبلی یا برگ کمپانی
اصل مدارک شناسایی فروشنده و خریدار
برگ مفاصا حساب پرداختی عوارض سالانه شهرداری
برگه پرداخت خلافی خودرو
اصل کارت سوخت
هزینه انتقال سند خودرو بر اساس جدول مالیاتی مشخص شده و در تمام کشور ثابت است. این هزینه شامل حق الثبت و مالیات نقل و انتقال و حق التحریر خواهد بود که برای هر خودرو با توجه به مدل آن متفاوت است.
طبق عرف معمولا پرداخت هزینه حق الثبت و مالیات به عهده فروشنده و پرداخت هزینه حق التحریر به عهده خریدار است اما فروشنده و خریدار می توانند برخلاف آن را نیز توافق کنند.
اگر فروشنده برای تنظیم سند رسمی خودرو در دفتر اسناد رسمی حاضر نشود خریدار می تواند با مدارک زیر به دادگاه مراجعه و دادخواست اام به تنظیم سند رسمی را مطرح کند.
دادگاه صالح به رسیدگی در این مورد دادگاه محل اقامت خوانده (فروشنده) است.
مدارک شناسایی خریدار
تنظیم دادخواست
پرداخت هزینه دادرسی
قرارداد، مبایعه نامه یا استشهادی که نشاندهنده انتقال خودرو به خریدار باشد.
درباره این سایت